Wat is Microsoft Viva Insights?
Wat is Microsoft Viva Insights?
Wellicht heb je ook al de nieuwe icoontjes of e-mails van ‘Viva Insights’ zien verschijnen in je Outlook. Vraag je je af waarvoor deze dienen? We proberen het kort uit te leggen.
Microsoft Viva
Viva Insights maakt deel uit van Microsoft Viva, dat uit 4 modules bestaat: Connections, Learning, Topics en dus ook Insights. Met deze modules wil Microsoft een soort gecentraliseerd platform aanbieden om ‘met de werkvloer verbonden te blijven’. Viva wil zich positioneren als de centrale plek voor communicatie, kennis, leermiddelen en inzichten van een bedrijf.
Dit alles is vrij nieuw en nog in volle ontwikkeling en uitbreiding. Enige voorzichtigheid is dus geboden als je gaat beslissen om hier al volwaardige processen rond te implementeren.
Viva Insights
Insights geeft medewerkers, managers en leiders gepersonaliseerde actiemogelijkheden om hun welzijn te verbeteren. Op individueel niveau helpt Viva medewerkers om verbonden te blijven met elkaar, voor het tijdig en gemakkelijk inplannen van pauzes, maar ook voor focustijd. Vooral dit laatste is een hot topic, en ook Microsoft springt nu op deze trein. Wanneer je via deze weg focustijd instelt, dan past dit ook automatisch jouw status aan, waardoor je – in principe – niet wordt gestoord. Verder krijg je ook een lijst te zien van zaken waarvoor je nog iets moet doen en kan je aangeven hoe je je voelt.
Managers krijgen aanbevelingen om het welzijn van hun teams in de gaten te houden en bedrijfsleiders kunnen de data gebruiken om inzichten te krijgen in werkpatronen en trends.
Onderstaand filmpje zal zeker één en ander verduidelijken.
Gebaseerd op artificiële intelligentie
Al deze functionaliteiten baseren zich op AI (Artificial Intelligence) die de activiteit van de Microsoft 365 gebruikers gaat monitoren. Hierdoor krijg je echter vaak vreemde zaken of suggesties te zien, die niet altijd stroken met de realiteit. Verder kunnen we ons voorstellen dat er personen zijn die liever niet hebben dat hun werkdagen ‘gemonitord’ worden, of het soort suggesties en vragen die vaak getoond worden als storend kunnen ervaren.
In dat geval kan je – onder meer – via de Insights homepage naar het instellingen-wieltje rechtsboven gaan en kiezen welke functies je wil aanzetten en welke niet.