Blog

Snelle updates

De feestperiode brengt vaak vreugde met zich mee bij het uitpakken van cadeautjes, en een extra leuk voorbeeld kan een blinkende nieuwe smartphone zijn. Maar voordat je afscheid neemt van je vertrouwde oude telefoon, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je vlot kan verderwerken, vooral als het gaat over je Multi-Factor Authenticatie (MFA) profielen. Read more

We beginnen met de conclusie van dit artikel omdat we er niet genoeg de nadruk op kunnen leggen. Maar we willen natuurlijk dat je geïnteresseerd blijft en verder leest. Daarom verklappen we al dat we je ook nog een duidelijk overzicht gaan bieden van de verschillende vormen van social engineering, in begrijpbare taal. We lichten ook toe hoe je de risico’s voor je bedrijf zoveel mogelijk kan beperken. Read more

Digitalisering is een breed concept voor een KMO, maar een aantal onderdelen zijn hierbij steeds van tel. Met Christophe Kourtis, business partner lead manager bij Proximus, overlopen we de belangrijkste bouwstenen voor digitalisering bij KMO’s. En komen we erachter waarom een geschikte partner bij dit alles cruciaal is. Read more

Cybersecurity strategieën: een snelle duik

Cybersecurity strategieën eenvoudig uitgelegd
IT & telecom nieuws

Cybersecurity strategieën: een snelle duik

Als het gaat om het veilig houden van je data, kan het cybersecurity-landschap een verwarrend doolhof van termen en acroniemen lijken. We leggen je hier kort en bondig de basisprincipes uit.

De wereld van cybersecurity verandert voortdurend, waarbij aanvallers dagelijks innovatiever worden. Het hebben van een firewall of antivirus op je laptop is niet meer voldoende. Beveiliging moet het gehele digitale ecosysteem van je bedrijf omvatten.

Elke organisatie is uniek, dus er is geen one-size-fits-all benadering van beveiliging mogelijk. Laten we enkele veelvoorkomende beveiligingsstrategieën onder de loep nemen op een manier die gemakkelijk te begrijpen is.

1. EDR: houdt een oogje in het zeil

We beginnen met EDR, of Endpoint Detection and Response. Deze oplossing houdt toezicht op alle apparaten die zijn verbonden met het netwerk van je bedrijf, van laptops tot smartphones. Als er verdachte activiteit wordt gedetecteerd op een apparaat, wordt het in “quarantaine” geplaatst voor analyse, waardoor de verspreiding van mogelijke bedreigingen wordt voorkomen.

Het hebben van EDR betekent niet dat je firewalls en antivirusprogramma’s overboord moet gooien – het is een aanvulling. Het is een extra laag om in te grijpen wanneer een dreiging erin geslaagd is om door die andere beveiligingslagen te raken.

2. XDR: the bigger picture

XDR of Extended Detection and Response. In tegenstelling tot EDR verzamelt XDR gegevens van alle verbonden apparaten, waardoor een alomvattend beeld van je netwerk ontstaat. Dit helpt bij het identificeren van correlaties tussen incidenten en bredere kwetsbaarheden, waardoor je het grotere geheel kunt zien.

XDR omvat detectie- en responsfuncties, vergelijkbaar met EDR, maar op grotere schaal.

3. MDR: beveiliging uitbesteed

MDR of Managed Detection and Response, maakt gebruik van dezelfde technologieën als EDR en XDR. Het belangrijkste verschil is dat een externe leverancier je netwerk op afstand bewaakt en ingrijpt wanneer dat nodig is. Het is een uitstekende optie voor bedrijven die intern niet over voldoende middelen en expertise beschikken.

MDR wordt voorspeld een populaire keuze te worden, vooral omdat interne beveiligingsteams steeds meer uitdagingen het hoofd moeten bieden.

4. AS(R)M: verschuiving van de focus naar preventie

Intussen is er alweer een nieuwe strategie – ASRM, of Attack Surface Risk Management. In plaats van te wachten op een incident, zoekt ASRM actief naar potentiële bedreigingen. Het identificeert endpoints met een hoog risico en pakt deze als eerste aan. Het principe erkent dat de mogelijke aanvalshoeken van vandaag te uitgebreid zijn voor traditionele methoden om alles te vangen.

ASRM heeft tot doel de kloof tussen beveiligingsexperts en bedrijfsleiders te overbruggen, waardoor het gemakkelijker wordt te begrijpen waarom investeren in beveiligingstechnologie cruciaal is.

In een notendop: het beschermen van je bedrijf

Of je nu je de beveiliging van je bedrijfsnetwerk of van je toestellen wil verbeteren, het is cruciaal om altijd te blijven focussen op het grotere geheel. Aanvallers worden steeds innovatiever en proberen op elk niveau toegang te krijgen. Probeer cybersecurity niet te zien als een noodzakelijke kostenpost; maar als onmisbaar voor de bescherming van je bedrijf. Beslissingen op dit gebied zijn van groot belang, dus ga hier niet te licht over. Consulteer een ervaren IT-partner voor een grondige analyse, implementatie en monitoring. Het beschermen van zowel de gegevens van je klanten als die van je bedrijf is een investering die de moeite waard is.

Stay updated on our news? Subscribe to our newsletter.