Snelle updates

Er wordt wel eens gezegd dat de vakantie de mooiste tijd van het jaar is. Om er helemaal zorgeloos van te kunnen genieten, willen we zeker nog even jullie aandacht vestigen op enkele zaken voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt. Read more

Denk nú al aan je goeie voornemens en zet het nieuwe jaar veilig in! We hebben drie posters gemaakt voor onze klanten met gratis nuttige basistips om cyberaanvallen te vermijden. Download ze nu gratis via onderstaande knop en deel ze desgewenst met collega's. Of hang ze bvb. op in de vergaderzaal, bij de koffiemachine of in de kantine! Of waarom niet op toilet? Dan wordt deze zeker goed gelezen. Read more

Enige tijd geleden maakten we het nieuws bekend over onze acquisitie door ClearMedia. Vandaag gaan we nog één stapje verder en presenteren we met veel trots ons nieuwe logo en bijhorende branding. Read more

7 cybersecurity vakantietips

Cybersecurity vakantietips
K-Force nieuws / Oplossingen / Testimonials

7 cybersecurity vakantietips

Na onze praktische en algemene checklist ter voorbereiding van jouw vakantie, ben je nu waarschijnlijk al bezig met je vlucht, hotel, goede restaurants, bezienswaardigheden, enzovoort uit te zoeken. Of misschien ben je al aan het genieten van je welverdiende rust. In dit artikel geven we enkele tips om het veilig te houden – qua cybersecurity dan toch – op vakantie.

1. Laat je niet vangen door phishing.

Ook al is het zomer, cybercriminelen blijven actief en een phishing-aanval is altijd mogelijk. Als je een verdachte e-mail of sms ontvangt over een dringende wachtwoordwijziging of een betaling aan een leverancier die niet kan wachten, of iets anders vreemds en verdachts, pas dan op! Zelfs als het bericht afkomstig is van een bekend contact, kan het phishing zijn. Controleer in zo’n geval het adres van de afzender en deel vooral nooit wachtwoorden of andere gevoelige informatie als antwoord op zo’n mail. Bij twijfel kan je natuurlijk bij K-Force terecht.

phishingmeme

Wist je dat je jezelf en je medewerkers kunt leren om phishing beter te herkennen? We bieden hiervoor een oplossing aan die jullie gaat testen én bijscholen. Want phishing draait niet om computers, maar om mensen. Alle (broodnodige) IT beveiliging ten spijt, is het vaak een medewerker die op een verkeerd linkje klikt, een onveilige bijlage opent of erger, betaal- of logingegevens invoert op een malafide website.

2. Opgelet met publieke wifi.

publicwifi

Image author: Startpage

Heel wat hotels, luchthavens, B&B’s, enz. beschikken over publieke wifi netwerken. Dit zijn vaak netwerken zonder wachtwoord en beveiliging. Het spreekt voor zich dat we afraden om deze te gebruiken, zeker voor het werken met gevoelige data, zoals bv. betalingen. Probeer minstens gebruik te maken van een netwerk met wachtwoord, of werk gewoon via het mobiele netwerk.

Anderzijds is het wel zo dat telewerk ingeburgerd is geraakt, en er zijn manieren om alsnog veilig te verbinden met zo’n publieke wifi. In de eerste plaats is het belangrijk dat je toestel beschikt over een goede endpoint bescherming (antivirus, anti-malware, host firewall, enz.). Gebruik ook altijd een VPN om je verbinding te encrypteren, zodat anderen op zo’n openbaar netwerk je e-mail of andere niet kunnen onderscheppen. Als je het publieke netwerk gebruikt om een verbinding te maken met onze full cloud oplossing en van daaruit te werken, dan zit je ook safe.

3. Download alleen betrouwbare apps.

In je vrije tijd wil je misschien een game of een app downloaden om je vakantiefoto’s en -video’s te bewerken. Malafide apps hebben toegang tot alle gegevens op je telefoon, inclusief eventuele bedrijfsgegevens. Als je een applicatie wilt downloaden, doe dit dan alleen via de officiële Apple- of Google stores op mobiele apparaten. Of download alleen via de Microsoft of Apple stores voor computers.

4. Bescherm je identiteit.

Geef zo min mogelijk (persoonlijke) informatie bij aankopen, formulieren, enz. Aarzel niet om te vragen waarvoor de gevraagde informatie zal worden gebruikt. Is een scan van je paspoort of creditcard wel nodig? Moet men echt je creditcardnummer, vervaldatum en beveiligingscode (CVV-nummer) noteren na een succesvolle betaling?

privacy-please

Photo by Jason Dent on Unsplash

5. Weersta aan de drang om (te veel) te delen op sociale media.

overshare

Hoe minder details we over onze vakantie geven, hoe beter. Zoals bv. waar je bent en voor hoelang. Hou er steeds rekening mee dat alle geüploade informatie op onverwachte manieren kan worden gebruikt. Fysieke inbrekers kunnen deze informatie gebruiken om je huis te overvallen, maar social engineers kunnen het eveneens gebruiken om een nog betere spear phishing-e-mail op te stellen die tot een cyberaanval kan leiden.

6. Wees voorzichtig met wat je aansluit op je computer.

USB-infecties komen nog steeds veel voor, ondanks dat het een oude hacktechniek is. Vermijd het aansluiten van USB-sticks.

7. Maak gebruik van multi-factor authentificatie wanneer je kan.

Hackers hebben veel manieren om je wachtwoorden te stelen. Misschien hebben ze het van jou verkregen door middel van phishing. Misschien hebben ze een site gehackt waarop jij een account hebt. Als je hetzelfde wachtwoord ook op andere plaatsen gebruikt, is dit een probleem. MFA kan je alsnog redden als de hacker je wachtwoord kent! Want elke keer dat iemand probeert in te loggen met je account, hebben ze ook een tweede identificatie nodig, zoals bv. de goedkeuring van een melding op jouw smartphone. Dit maakt het veel moeilijker om je accounts te hacken. Bovendien word je gewaarschuwd bij elke aanmeldpoging. Activeer het dus steeds indien je de keuze krijgt voor je persoonlijke accounts. Zo bieden bv. de meest bekende platformen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, etc. de optie gratis aan.

Kies daarnaast voor een professionele oplossing voor je zakelijke toegangen. Hierbij kunnen wij je uiteraard verder helpen.

Zo. Dan rest er ons enkel nog jou een deugddoende en vooral zorgeloze vakantie te wensen! Zoals steeds kan je terecht bij onze helpdesk indien je onverhoopt toch nog voor een IT-uitdaging zou komen te staan. ?

 

Artikel in samenwerking met WatchGuard security oplossingen. K-Force is certified WatchGuard partner en staat KMO’s op dagelijkse basis bij op vlak van security.

Ons team van accountmanagers staat klaar om je te helpen

Christian K-Force Computer Solutions

Christian

Jordan K-Force Computer Solutions

Jordan

Jurgen K-Force Computer Solutions

Jurgen

Didier K-Force Computer Solutions

Didier

Jean-Marc K-Force Computer Solutions

Jean-Marc

Kaj K-Force Computer Solutions

Kaj

Kurt Everaerts K-Force Computer Solutions

Kurt

Hoe kunnen we helpen? Contacteer onze experts.

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


    Wij respecteren je privacy en gebruiken de ingebrachte informatie enkel om op jouw aanvraag te antwoorden.

    Of bel ons!

    We bespreken je project graag persoonlijk of via een videogesprek. Vraag een gratis consult aan bij een van onze IT- of telecomexperts om elkaar beter te leren kennen en jouw specifieke situatie te bespreken.

    Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.